Coronakoll i Region Stockholm

Håll dig uppdaterad på det senaste. Börja varje arbetspass här.

10/19/2021

Region Stockholm_RGB

Janusmed fosterpåverkan

Janusmed fosterpåverkan – Otrivin utan konserveringsmedel

Janusmed fosterpåverkan tillhandahåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när en gravid kvinna använder olika läkemedel. Observera att texterna är generella, och att en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Om du inte är medicinskt utbildad, läs först vår information för patienter och allmänhet.

För att komma till startsidan för Janusmed fosterpåverkan och för att göra sökningar klicka här.

Tillbaka till index
1 1
1 1

Xylometazolin

Xylometazolin

Klass: 1

Produkter

Klarimax, Nasoferm, Olynth, Otrinex, Otrivin, Otrivin C......

Klarimax, Nasoferm, Olynth, Otrinex, Otrivin, Otrivin Comp, Otrivin Menthol (utan konserveringsmedel), Otrivin utan konserveringsmedel, Teppix, Teppzin, Xyloipra, Xylometazolin ABECE utan konserveringsmedel, Xylometazolin Apofri, ZyComb, Zymelin, Zymelin Mentol
ATC-Koder

R01AA07, R01AB06

R01AA07, R01AB06
Substanser

xylometazolin, xylometazolinhydroklorid

xylometazolin, xylometazolinhydroklorid
Bedömning

Näsdroppar och nässpray med xylometazolin kan utan risk användas under graviditet.

Näsdroppar och nässpray med xylometazolin kan utan risk användas under graviditet.
Bakgrund

Xylometazolin används i näsdroppar och nässpray. I det svenska Medicinska födelseregistret finns 1 110 barn, vars mödrar uppger sig ha använt xylometazolin i tidig graviditet. Tretton barn hade en missbildningsdiagnos (1,27%), vilket är långt under det förväntade antalet (23). En anledning till den låga missbildningsfrekvensen kan vara att kvinnor med friska graviditeter, oftare än andra, har problem med slemhinnesvullnader.

Xylometazolin ingår även i kombinationspreparat tillsammans med ipratropium. I det svenska Medicinska födelseregistret finns det barn till 39 kvinnor som rapporterat sådan exponering – inget av barnen hade någon missbildningsdiagnos.

 

Xylometazolin används i näsdroppar och nässpray. I det svenska Medicinska födelseregistret finns 1 110 barn, vars mödrar uppger sig ha använt xylometazolin i tidig graviditet. Tretton barn hade en missbildningsdiagnos (1,27%), vilket är långt under det förväntade antalet (23). En anledning till den låga missbildningsfrekvensen kan vara att kvinnor med friska graviditeter, oftare än andra, har problem med slemhinnesvullnader. Xylometazolin ingår även i kombinationspreparat tillsammans med ipratropium. I det svenska Medicinska födelseregistret finns det barn till 39 kvinnor som rapporterat sådan exponering – inget av barnen hade någon missbildningsdiagnos.
   Författare

   Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.

   Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.
   Uppdaterat

   Innehållet uppdaterat 2/12/2018
   Uppgifterna från födelseregistret är hämtade 12/31/2013

   Fasstexter
   För patienter och allmänhet