Coronakoll i Region Stockholm

Håll dig uppdaterad på det senaste. Börja varje arbetspass här.

7/27/2021

Region Stockholm_RGB

Janusmed fosterpåverkan

Janusmed fosterpåverkan – Nebido

Janusmed fosterpåverkan tillhandahåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när en gravid kvinna använder olika läkemedel. Observera att texterna är generella, och att en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Om du inte är medicinskt utbildad, läs först vår information för patienter och allmänhet.

För att komma till startsidan för Janusmed fosterpåverkan och för att göra sökningar klicka här.

Tillbaka till index
3 3
3 3

Testosteron

Testosteron

Klass: 3

Produkter

Andriol, Andriol Testocaps, Androderm, Androgel, Intrin......

Andriol, Andriol Testocaps, Androderm, Androgel, Intrinsa, Nebido, Testavan, Testim, Testogel, Testosteron Paranova, Testosteron-Depot Jenapharm, Testoviron Depot, Testoviron-Depot-250, Tostran, Tostrex, Undestor Testocaps
ATC-Koder

G03BA03

G03BA03
Substanser

testosteron, testosteronenantat, testosteronpropionat, ......

testosteron, testosteronenantat, testosteronpropionat, testosteronundekanoat
Bedömning

Testosteron skall inte användas under graviditet då det finns risk för en viss maskulinering av ett kvinnligt foster. Om exponering skett under graviditeten kan remittering till specialist för en diskussion om graviditetens fortsatta handläggning vara motiverad.

Testosteron skall inte användas under graviditet då det finns risk för en viss maskulinering av ett kvinnligt foster. Om exponering skett under graviditeten kan remittering till specialist för en diskussion om graviditetens fortsatta handläggning vara motiverad.
Bakgrund

Indikationsområdena för testosteron till kvinnor gör medicinsk användning under graviditet sällsynt men tillfällen av bruk förekommer. Testosteron kan påverka den kvinnliga könsorganutvecklingen i maskulin riktning, till ett intersexuellt tillstånd. Maskuliniseringen av det indifferenta genitalorgananlaget sker normalt genom inverkan av androgena hormon från den fetala testikeln och kan härmas av exogent tillfört testosteron. Den känsligaste perioden under graviditeten är vecka 8-12, då de mest uttalade förändringarna kan framkallas. Vid senare påverkan kan en isolerad clitorishypertrofi uppstå.

Testosteron kan tillföras på olika sätt: som kapslar, genom injektion, med depåplåster eller som gel, som gnids in i huden.

I det svenska Medicinska födelseregistret finns ett fall där man uppgivit användning av testosteron i tidi......

Indikationsområdena för testosteron till kvinnor gör medicinsk användning under graviditet sällsynt men tillfällen av bruk förekommer. Testosteron kan påverka den kvinnliga könsorganutvecklingen i maskulin riktning, till ett intersexuellt tillstånd. Maskuliniseringen av det indifferenta genitalorgananlaget sker normalt genom inverkan av androgena hormon från den fetala testikeln och kan härmas av exogent tillfört testosteron. Den känsligaste perioden under graviditeten är vecka 8-12, då de mest uttalade förändringarna kan framkallas. Vid senare påverkan kan en isolerad clitorishypertrofi uppstå. Testosteron kan tillföras på olika sätt: som kapslar, genom injektion, med depåplåster eller som gel, som gnids in i huden. I det svenska Medicinska födelseregistret finns ett fall där man uppgivit användning av testosteron i tidig graviditet. Barnet, en flicka, hade ingen missbildningsdiagnos.
Referenser
  1. GRUMBACH MM, DUCHARME JR. The effects of androgens on fetal sexual development: androgen-induced female pseudohermaphrodism. Fertil Steril. 1960;11:157-80.
  2. Schardein JL. Chemically Induced Birth Defects. Marcel Dekker Inc., New York and Basel. 1985.
Författare

Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.

Karin Källén och Birger Winbladh för Region Stockholm.
Uppdaterat

Innehållet uppdaterat 8/3/2013
Uppgifterna från födelseregistret är hämtade 8/25/2012

Fasstexter
För patienter och allmänhet